Пристанище Варна отчита двойна печалба

varna-zapadНад 13 млн. лева печалба ще отчете „Пристанище Варна“ ЕАД за миналата година. Това съобщи за „Труд“ изпълнителният директор на варненския порт Петър Сеферов. Той припомни, че дружеството е имало 7.1 млн. лева печалба след облагане за предходната година.Окончателните резултати ще бъдат отчетени през март.

За изминалата година през най-голямото българско пристанище са преминали над 9.5 млн. тона товари. Преобладават насипните товари, които са почти 65%. След тях най-голям дял имат контейнерите около 20%, следват генерални и наливни товари съответно с по около 9% и 7%. През пристанище Варна са преминали почти 3 млн. тона зърно, с 11% повече от 2015 г.

Броят на обработените контейнери също расте, a трендът е неизменно възходящ. В пристанищен терминал Варна – Запад са обработени близо 140 000 контейнера.

„Ключова задача за миналата година бе обновяването на машинния парк. И през настоящата година ще работим в тази посока“, каза шефът на пристанището Петър Сеферов. През миналата година пристанището се сдоби с нов мобилен 144-тонен кран за обработка на контейнери, тежки извънгабаритни товари и зърнени товари. Закупени са 10 нови терминални влекача, произведени в Полша и 10 новопроизведени в българско предприятие универсални товарни платформи за превоз на контейнери, генерални товари, тръби.

„За 2017 година планираме закупуването на нови мобилни кранове, самосвални ремаркета и специализирана тилова техника“, каза още Петър Сеферов. Вложени са над 5 млн.лева и в подобряване на инфраструктурата за миналата година-една голяма и сериозна инвестиция.

Музей на открито, посветен на ветроходството, предстои да направи тази година портът. В него ще бъде изложена и легендарната яхта „Булкон Стар“, която е 11,5-метров еднотонник, закупен от ФРГ, печелил световен шампионат през 1979 г. Музеят ще се намира в района на Морската гара във Варна.
Сеферов допълни още, че районът се е превърнал в притегателен център за събития от международен мащаб, както и любимо място за жителите и гостите на града и е визитна картичка не само на пристанището, но и на град Варна. Изцяло обновената атрактивна зона е реклама във водената от екипа кампания за налагане на „Пристанище Варна“ ЕАД като ключова черноморска круизна дестинация, заяви още изпълнителният директор.

Към момента продължава работата за приемане на заявки за круизни кораби през настоящия сезон и вече има записани три посещения на големи и луксозни лайнери.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота