К.д.п. Енчев: 30 000 души са пряко ангажирани с моряшката професия и работят на море

valentin-enchev-dma-varnaСпоред различни данни около 30 000 души са пряко ангажирани с моряшката професия и работят на море. Всички морски лица са получили документи според изискванията на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на морските лица, както и свързаните с нея регламенти на Изпълнителната агенция „Морска администрация”. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна к.д.п. Валентин Енчев, директор на Дирекция „Морска администрация – Варна”, във връзка с анализа на дейността на институцията през изминалата година.

„Годината за „Морска администрация“ беше в посока приключване на транзитния период за влизане в сила за изискването на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка на морски лица.

По различни данни около 30 000 души са пряко ангажирани с моряшката професия, те работят на море. Ако към тях добавим и техните семейства, има огромен брой хора, свързани с морето. Морските лица са важна част от нашия град и трябва да полагаме повече внимание тази професия да се развива“, отбеляза Валентин Енчев.

По думите му с оглед изтичането на преходните периоди по отношение на издаването, признаването и потвърждаването на свидетелства за правоспособност, съответно за професионална компетентност, въвеждането на нови професионални компетентности чрез новите правила, в администрацията е била създадена необходимата организация, за да може всички морски лица да получат необходимите документи.

„Нямаше морско лице, което да не трябваше да се преосвидетелства, да не подмени документ. Това беше голямо предизвикателство пред администрацията през годината – да успеем максимално добре да обслужим клиентите. Имаше временно наети лица, които да подпомагат работата на администрацията. Радостно е това, че няма морско лице, което остана неосвидетелствано, за разлика от други държави, които декларираха, че молят за удължение до 1 юли 2017 година“, каза още к.д.п. Валентин Енчев и изрази благодарност към морските лица за тяхното разбиране, както и към служителите на администрацията за усърдната работа.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от