Догодина стават ясни резултатите от проучването на блок „Силистар“

Снимка: Т. Желязков
Снимка: Т. Желязков

Коритото на древна река, текла преди около 20 млн. години, е било видяно на компютърни изображения, получени след началото на обработката на данните от сеизмичните геоложки проучвания за търсене на газ и нефт в блок „Силистар 1-14“ в южната част на Българското Черноморие. Това съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване от страна на Shell, предаде Монитор.

Компанията проучи 5125 кв. км в продължение на 87 дни или 11 дни по-ранно от крайни срок. Проучената територия от шелфа ни е с дълбочина на морето от 20 до 2000 м. Данните дават възможност да се разбере геоложкият строеж в района на разстояние до 8-9 км под дъното на Черно море.

„Районът е много слабо проучен и е възможно да очакваме всякакви резултати”, каза Кейз и обеща повече и по-подробна информация след около година. Той добави, че в съседния на нашия проучвателен сектор в шелфа на Турция вече се правят сондажи да петрол и газ и те са дали обнадеждаващи резултати. Там компанията работи от 2013 г. По думите на Кейз геологията на западната част на Черно море е сходна и тя е на възраст от 20 до 100 млн. години.

Според геолога от Shell, едва след окончателната обработка на данните от сеизмичното изследване на блок „Силистар” ще се вземе решение дали да се правят сондажи и къде да бъдат те. „За 3-4 месеца работа на сондите подготовката трае между 2 и 4 години”, уточни експертът. „Доволен съм, че толкова бързо успяхме да съберем първичните данни”, добави Кейз. По думите, след сондирането и евентуалното откриване на петрол или газ минава доста време, между 4 и 10 години, преди започне промишлената експлоатация на находището.

„По време на сканирането на геологията на блок „Силистар” бяха проучени и морските бозайници в района, като цялата информация за тях ще бъде предоставена на българските експерти”, поясни Кейз и добави, че при работата на научно-изследователския кораб са били спазвани всички най-високи стандарти за опазване на хората и околната среда.

В рамките на договора правата за проучване край Южното Черноморие Shell се ангажира да направи социални инвестиции в 6 крайбрежни общини на област Бургас.

| Вижте още: Четири кораба започват проучване в блок „Силистар“

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент