Неизправен таблет причини сблъсък между катер и ферибот

nintchdbpict000303479106Капитан на дървен учебен съд причини сблъсък, заради употребата на таблет за нуждите на навигацията.

Инцидентът е станал във водите на р. Хъмбър край гр. Хъл между дървения учебен съд от Втората световна война PEGGOTTY и ро-ро ферибота PETUNIA.

Капитанът на учебния съд, който е лицензиран пилот към ABP, използвал таблет на свой приятел за нуждите на навигацията.

Електронното устройство имало специално приложение, което обаче не давало точни данни, заради прекъсване на връзката с интернет.

Местни медии съобщиха, че следствие на сблъсъка PEGGOTTY е частично потънал във водите на реката, а самият инцидент е станал при ограничена видимост от гъста мъгла.

Магистратите в Хъл постанови глоби в размер на по 3 хил. паунда за капитаните на двата съда. Пилотът е бил освободен от работа в ABP.

„Двата кораба са били под командването на изключително опитни капитани, но и двамата не са били способни безопасно да ги водят в гъста мъгла“, коментира пред английски вестник Глен Ланкастър от местната брегова охрана.

Медиите във Великобритания обясняват безумното решение на капитана на дървения кораб да се довери на приложение на таблет с предстояща продажба на съда. „Да, всъщност това е вероятната причина. Капитанът на PEGGOTTY е трябвало да го продаде, а бъдещият собственик е бил на борда по време на прехода, именно негов е бил таблетът, който губи връзка с интернет“, коментира още Ланксатър.
nintchdbpict000303479085Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски