Германия осигурява 40 млн. евро за нов контейнерен терминал в Черно море

Снимка: Порт Одеса
Снимка: Порт Одеса

Германия може да осигури съдействие за получаване на банков заем за строителството на нов контейнерен терминал в Пристанище Одеса, коментират в съобщение до Maritime.bg украинските пристанищни власти.

В началото на месеца лично секретарят на министъра на транспорта и дигиталната инфраструктура Рейнер Бомба е посетил площадката, на която ще бъде изграден новият контейнерен терминал. Функциониращият към момента терминал се оперира от немската Hamburg Port Consulting (HPC).

Неотдавна HPC разпространи позиция, според която разразилият се конфликт в страната е оказал изключително неблагоприятни последици за развитието на местното пристанище. В момента в терминала се обработват контейнеровози с капацитет до 9,500 TEU, а след разширението HPC планира драстично увеличение на броя обработени единици.

В момента федералното правителство в Германия планира да осигури гаранции за заем от банка KfW (националната банка, б.а.) за продължаване на проекта за разширение.

„Въпреки забавянето на строителството, този проект е сред приоритетите на пристанищната власт в Украйна. След одобряване на финансовия план, ще продължим изграждането на вълноломната стена. Правим всичко възможно да осигурим нормалната работа по проекта за ключовия инвеститор в Пристанище Одеса – HPC“, генерален директор на украинското държавно предприятие Рейвис Вакаганс.

„Инвестиционните ни намерения са изключително сериозни. Федералното правителство е готово да осигури гаранции за банков заем от KfW, както и технически ноу-хау за изграждане на терминала“, коментира транспортният секретар на Германия.
Feb13-01
Проектът за разширяване на контейнерния терминал е на стойност 40 млн. евро, с които ще се осигури драгиране и изграждане нова вълноломна стена.

След разширението, през контейнерния терминал в Одеса се очаква годишната обработка на 600 000 TEU. Терминалът ще се простира на площ от 19,3 хектара.

Дължината на новия вълнолом ще бъде 900 метра, а кейовата стена с две корабни места ще бъде с дължина от 650 метра и дълбочина от 15 метра. Проектът предвижда и допълнително брегоукрепване с дължина 920 метра, както и обособяването на открити складови площи от над 65 дка.

Feb13-02
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.