Започна учение на НАТО в румънски води

romanski-voennomorski-siliНад 1500 военнослужещи от седем страни от НАТО участват в учение „Посейдон 2017“, което започна днес в румънски териториални води и в международни води в западната част на Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на румънското радио.

В учението, което ще приключи на 13 март, участват 17 военни кораба, хеликоптер „Пума навал“ и два бързоходни съда с водолази. Противоминната група на НАТО в Средиземно море е представена от военния кораб „Контраадмирал Ксавери Черницки“ (Полша), а също и от миночистачите „Дуеро“ (Испания), „Алания“ (Турция) и „Ротвайл“ (Германия).

С цел създаване на възможно по-сложна бойна обстановка към участниците в учението ще се присъединят два самолета МИГ-21 „Лансър“ (модернизирани с израелска помощ-б.р.) и кораб на бреговата охрана.

Главна задача на учението е да се повиши нивото на взаимодействие между участниците в областта на противоминната защита, а също да се направи оценка и да се сертифицират румънските подразделения, които ще влязат в състава на Силите за отговор на НАТО през 2018 г., предаде бТВ.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент