Либия освободи четирима украински моряци, други трима остават в затвора

TEMETERONЧетирима моряци от екипажа на танкер TEMETERON бяха освободени от либийски затвор, след като бяха арестувани на 29 юни м.г. по подозрения за контрабанда на петролни продукти.

Корабът и всички моряци бяха арестувани от либийски сили в района на Ал Зауая.

От юни м.г. в либийски затвор бяха задържани трима моряци от Русия, петима от Украйна и един от Гърция.

В момента в Либия остават задържани само офицерите – двама моряци от Русия и един от Украйна.

„Ситуацията със сигурността и липсата на стабилна съдебна система създават изключително нестабилна среда за дипломатическа работа по освобождаване на другия украински моряк“, коментираха от украинското външно министерство.

Maritime.bg припомня, че подобни арести станаха честа практика в Либия, а основните подозрения на местните власти са за контрабанда на горива, осъществявана с помощта на бунтовнически сили.

През миналата година в Либия бяха задържани и български моряци, които престояха в местни затвори над 4 месеца.  Бункеровчик SUNOIL I бе задържан на 3 януари м.г. Съдът, плаващ под молдовски флаг, аварира в Средиземно море, след което бе провлачен до Триполи. Срещу екипажа бе повдигнато обвинение за контрабанда на петролни продукти.

| Вижте всичко по темата: Арестувани български моряци в Либия

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на