Совкомфлот поръча четири танкера, задвижвани с LNG

scfРуската корпорация „Совкомфлот“ поръча първия в света афрамакс танкер, задвижван с втечнен природен газ, новаторски ход в сътрудничеството на енергийния гигант Shell.

Основна цел на двете компании е да бъдат намалени вредните емисии и разходите за гориво.

„Совкомфлот“ е поръчала четири танкера с дедуейт 114 000 dwt и ледови клас IA, които ще бъдат построени в Hyundai Heavy Industries.

Цялото LNG-оборудване ще бъде доставено от Shell.

Въпреки по-високите разходи за строителство, дългосрочната цел на „Совкомфлот“ е да намали експлоатационните разходи с внедряване на по-ефективни технологии и възползване от стимулите за втечнен природен газ, предлагани от някои пристанищни власти.

Очаква се първият кораб да бъде доставен в края на следващата година.

„Совкомфлот“ съобщи, че концепцията за „зелени“ танкери е съвместна разработка на руския Далекоизточен център по корабостроене и Hyundai, допълвайки че в момента корабостроителници „Звезда“ подготвят мощностите си за изграждане на такива съдове в Русия. До 2021 г. руската корабостроителница трябва да започне самостоятелно да строи съдове от този клас.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от