Русия реагира остро на появата на френска фрегата във Варна

20170318_093008Френската фрегата LA FAYETTE застана на Морска гара – Варна. Тя е пореден кораб на НАТО във водите на Черно море. 

Русия реагира мигновено на съобщенията, че съдът е преминал Босфора и се насочва към България. Първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Русия Франц Клинцевич коментира, че поредната поява на кораб на НАТО в Черно море е провокиращ фактор в отношенията между Алианса и Русия.

„При следващо посещение на боен кораб на НАТО в акваторията на Черно море Москва може да предприеме допълнителни мерки за реакция“, коментира Клинцевич.

Руският военен експерт Константин Сивков заяви в ефира на радио Спутник, че фрегатата на ВМС на Франция действа в рамките на плановете на НАТО в региона. Той не изключи тя да пренася елементи от системи за ПРО и ПВО.

Междувременно заместник-председателят на комисията по международни дела в Съвета на федерацията Владимир Джабалов заяви, че френската фрегата трябва да бъде съпроводена от руски кораби, докато се намира в Черно море, предаде lenta.ru. Според него единствената цел на изпращането на европейски кораби в акваторията му е „да покажат, че съществуват“.

Той призова Русия да предприеме същите мерки, каквито западните страни използват в отговор на присъствието на руски плавателни съдове недалеч от техните граници. „И тогава ще проверим колко е невидим този кораб“, отбеляза Джабаров. В същото време той отбеляза, че Русия трябва да покаже своето присъствие, но в никакъв случай да не се поддава на провокации.

Френският посланик в България Ерик Лебедел написа в страницата си в Twitter: „Добре дошли в България“, а посолството на Франция в Румъния обяви, че фрегатата ще пристигне в пристанище Констанца от 24 до 27 март и ще участва в съвместни учения с местните военноморски сили.
20170318_093218
Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по