Тортуга се премести в Одеса, Украйна конфискува пореден кораб

sky-moonТортуга, известният пиратски остров през 17 век, се премести в Одеса*. Украйна конфискува пореден кораб, посетил пристанище в Крим, който премина в състава на Руската федерация след проведен референдум. 

На 16 март е арестуван кораб SKY MOON, плаващ под флага на Танзания. Конфискуван в полза на украинската държава е и товарът техническа сода, оценяван на 650 000 щ. долара, според решение на съд в страната.

3-годишна забрана за влизане на територията на Украйна е наложена на всички моряци от екипажа, а на капитана на кораба е наложена парична санкция в размер на стойността на кораба и товара, съобщава местната Държавна гранична служба.

Известно е, че капитанът на кораба отказва на борда му да се качат украински представители на властите и целенасочено извежда SKY MOON на плитчина в р. Дунав.

Това е първи подобен случай от месеци насам. За последните няколко години над 600 кораба са посетили пристанища в руския Крим. Много от тях плават под флагове на страни, които все още не признават законността на проведения референдум, с който Крим отново стана руски. Въпреки това Украйна не е предприела мерки към тях, а избира по интересен начин кораб за конфискация.

Според много експерти става дума за грубо нарушаване на международното морско право, което действително може да се квалифицира като пиратски акт. Пиратската премиера е изпълнена пред екипаж на малък кораб, тип река-море, спуснат на вода през далечната 1977 г., с екипаж от сирийски и либийски моряци и собственик на товара от Молдова.

Друг интересен факт е, че арестът е извършен в долното поречие на р. Дунав край молдовското село Джурджулещ.

Показателен е и фактът, че корабът плава под флага на Танзания, която не поддържа санкциите срещу РФ. Досега Украйна не си е позволила да арестува или конфискува кораб, плаващ под флаг на страна-член на ЕС или например с екипаж от американски моряци, въпреки че подобни съдове са посещавали „забранените“ руски пристанища.

| Вижте още: Украйна конфискува кораби и прави черен списък на моряци, посетили пристанища в Крим

| Вижте видео от ареста на кораб SKY MOON: 

*Сравнението е на журналиста Александър Гришин.

 

Д. Велев

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент