В САЩ разследват картел между контейнерни превозвачи

Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаем картел между контейнерни превозвачи, съобщиха източници на в-к „The Wall Street Journal“ (WSJ).

Призовки са били изпратени до изпълнителните директори на най-големите компании в сектора.

Информацията е потвърдена пред изданието от Maersk Line, чието ръководството получава призовка на 15 март, както и от Hapag-Lloyd, MSC, Evergreen и OOCL.

„В призовката няма никакви специфични обвинения срещу Maersk Line“, коментира говорителят на гиганта. Той добави, че компанията ще окаже пълно съдействие на разследващите органи.

От пресслужбата на OOCL пък коментираха пред Ройтерс, че са призовани да осигурят на разследващите определени документи.

Очакваното сливане между Hapag-Lloyd и UASC няма да бъде засегнато от настъпилата ситуация, коментират на свой ред от пресслужбата на немската компания.

„Можем да потвърдим, че в момента се провежда операция“, каза говорителят на ФБР пред Ройтерс, отказвайки да даде повече подробности за хода на разследването.

Експерти коментираха пред WSJ, че е възможно причина за разследването да е станала скорошна среща на 20-те най-големи контейнерни превозвачи, част от Международния съвет на контейнерните оператори (ICCO), която се проведе в Сан Франциско.

Не се изключва разследването да е в ход и заради редицата сливания в сектора. Преди няколко месеца антимонополоното звено на американското правосъдно министерство изпрати до Федералната морска комисия искане за прекратяване на създаването на общ алианс между CMA CGM, Evergreen, COSCO и OOCL, които формираха групата „Ocean Alliance“. „Действията на участниците в това обединение ще намалят конкуренцията на пазара и също могат да бъдат в притоворечие със Закона за корабоплаване на САЩ“, пише в искането срещу „Ocean Alliance“.

Maritime.bg припомня, че подобни разследвания бяха стартирани от антимонополните органи в Европейския съюз и Южна Африка през миналата година, но не бяха открити сериозни нарушения, а множество сливания и придобивания в сектора бяха одобрени.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,