Българските кораби могат да влизат в пристанища в руския Крим

korabiУ нас не съществува нормативен акт, който да въвежда забрана за влизане на кораби, плаващи под флага на България, в пристанища на Кримския полуостров, който стана част от Руската федерация след проведен сред населението референдум.

Подобна забрана не е въведена и по силата санкциите от Европейския съюз спрямо Руската федерация. Установена е единствено забрана за превоз на товари от и към съюза от Крим.

Maritime.bg научи, че предстои скорошна работна среща между представители на МВнР и ИАМА, на която ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с получена нота от посолството на Украйна, във връзка с посещение на кораб „Polaris“ в руските пристанища на Крим.

Страната ни няма изявена ясна позиция, базирана на нормативен акт, по повод въведената „забрана“ от страна на Украйна за влизане в пристанищата.

Припомняме, че президентът Румен Радев се обяви за отмяна на европейските санкции срещу Русия. Според него, Крим на практика е руски. Радев се застъпи и за възстановяване на икономическите връзки с Русия и политическата обвързаност на страната ни да се разглежда отделно от икономиката. Бившият президент на страната Росен Плевнелиев, който подкрепяше санкциите, пък бе патрон на Регата Тол шипс през 2014 година, когато официално полуостровът премина в Руската федерация.

Тема в развитие:
| Украйна оказва натиск и над българския морски бизнес

| Тортуга се премести в Одеса, Украйна конфискува пореден кораб

Sky Moon – доброволен риск или пиратство

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини