Разказ на отвлечен от пирати български моряк (видео)

panegaЧетири кораба с български моряци на борда бяха в плен на сомалийски пирати през 2009-2010 г.. Как се оцелява 4 месеца под дулото на оръжия – Георги Георгиев, който беше прострелян на похитения „Панега“, разказва пред bTV.

През май 2010 г. 15 български моряци правят последния рейс на танкера „Панега”, който плава за нарязване в в Пакистан.

„Дойдоха 2 лодки с извънбордови двигатели, направо застанаха на борда, те си имат стълби, оръжия, всичко си имат… Почнаха да стрелят още от морето, качиха се на кораба и всички ни качиха на мостика”.

„По едно време чувам изстрели отдолу, идва пиратът, качва се нагоре, оттам стреля и ме улучи в крака, ако ме беше улучил в гърдите или другаде, няма, отпиши ме…”.

Антибиотикът на борда свършва след седмица.

Куршумът е влязъл и е излязъл от крака му. Слагал си е само превръзка с реванол, тъй като е нямало друго. Когато се е прибрал, докторът му е казал, че е имал голям късмет, защото ако е минал 1 см по-надолу е щял да уцели артерията.

У нас информацията, че има ранен моряк, беше скрита. Разбра се случайно при завръщането от сомалийски плен на друг кораб – „Ейшън Глори”.

„Нападат като вълци, нападат за пари, това са деца, които все още не са се бръснали за първи път, на 14-15 години, много добре въоръжени… Когато говорих с капитана на „Панега“, единият от въпросите му беше дали имаме доктор. Тогава разбрах, че имат прострелян човек – някаква тайна ли казвам, не знам”, каза Велико Великов, капитан на „Ейшън глори”.

„Докато ние не знаем какво е истинското състояние, не можем да създаваме такава паника, защото правим лоша услуга, както на роднините, така и на самите хора, които се държат в това време в плен”, обясни бившият говорител на МВнР Весела Лечева.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини