Строят първата в света ядрена подводница за граждански цели

podvodnicaРуски учени разработиха първата в света ядрена подводница, която за изследователските си цели ще ползва сеизмологично оборудване, съобщи РИА „Новости“ в сряда (29 март).

Първата в света ядрена подводница, предназначена за граждански цели, беше разработена от руски учени. Машината ще ползва сеизмологично оборудване вместо ракети, съобщи ръководителят на работната група по проекта на Фонда за академични изследвания Виктор Литвиненко на форума „Арктика – територия на диалог“, предаде „Руски дневник“.

Предназначението на подводницата е да търси полезни изкопаеми под ледниците на Арктика.

По думите на Литвиненко няма подобна подводница в целия свят. Това е уникално технологично решение, което ще помогне на бъдещите поколения да решат сериозните проблеми по усвояването на шелфа.

Подводницата е с дължина 135,5 метра, ширина 14,4 метра, развива скорост от 12,6 възела, а максималната дълбочина, до която достига, е 400 метра. Екипаж на съда е 40 души, като може да изпълнява мисии до 90 дни.

Литвиненко добави, че в момента приключват предварителните проекти по подводния комплекс, възложени на Фонда за академични изследвания. Той беше създаден през 2012 година за насърчаване на научно-изследователската дейност в интерес на националната отбрана и сигурност.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент