Украйна установи, че е собственик на пристанище във Виетнам

 Властите в Украйна с изненада са установили, че страната притежава пристанище във Виетнам.

Новината съобщи в профила си в социалните мрежи министърът на инфраструктурата на Украйна Володимир Омелян.

“Само няколко души знаят, че Украйна има още едно пристанище”, написа Омелян в интернет.

По думите му Украйна притежава 37% от пристанище Лотус, намиращо се в района на Хошимин във Виетнам.

“Разпоредих да се събере цялата информация за този украински актив на зам.-министърa на инфраструктурата”, коментира още Омелян. По думите му Украйна ще разработи план за управление на всички задгранични активи в морската индустрия.

Пред местна медия от министерството обясниха, че страната не е получавала никакви приходи от акциите във виетнамското пристанище.

“Нашият представител в компанията е печелил пари не за страната си, а за себе си”, коментират от министерството.

В момента в социалистическата република е изпратена делегация, която да реши въпроса, а Украйна активно да се включи в управлението на пристанището, през което преминава едва 0,9% от общия товарооборот на Виетнам.

Досегашният украински представител в пристанището вече е разследван от антикорупционното бюро на страната.

През 90-те години Украйна придобива акциите в дружеството за 3,3 млн. долара. Визията на министерството е дяловете да бъдат продадени, след извършване на оценка на активите на пристанището.

От министерството съобщиха още, че е започнала работа по установяване на причините за задържането на общо четири кораба – два бълкера и два танкера, собственост на държавата, в Бразилия и Русия.

Установява се и състоянието на няколко специализирани кораба, които са в пристанища в ОАЕ, както и състоянието на дълбачка в Турция.

Украйна възнамерява да създаде и собствена държавна драгажна компания, коментират от министерството на инфраструктурата.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент