Георги Стойков, управител на Терем-КРЗ Флотски арсенал: Необясним е взривът на VF Tanker 7

vf-tanker7-2Необясним е взривът на борда на моторен кораб VF TANKER 7 на ремонтния кей в ТЕРЕМ-КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ. Това каза пред Maritime.bg управителят на кораборемонтното предприятие Георги Стойков.

По думите му в момента тече водолазен оглед на образуваната пробойна, след което ще бъде взето решение дали ще бъде отстранявана на място или плаващия под флага на Русия танкер ще бъде изведен на док.

„Взривът е станал в баластен танк до машинното отделение в 1025 ч., минути след инспекция за наличие на газове“, коментира още Стойков.

По думите му аварията не е причинена от заваръчни работи, както бе съобщено по-рано. „Инцидентът стана преди започване на работата по планов ремонт, нито за нас, нито за екипажа има някакво обяснение за случилото се. Това ще установят компетентните органи“, подчерта още Стойков.

След експлозията е възникнал пожар, който е бил потушен със сили и средства на кораборемонтния завод, като в борбата с пламъците е бил активиран и катер.

VF TANKER 7 е построен през 2012 година, плава под флага на Руската федерация има дължина 140 m, широчина 16,86 m и дедуейт 7036 тона.

При инцидента няма пострадали и не е допуснато замърсяване.

Кораборемонтият завод “ТЕРЕМ-КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ – ВАРНА” ЕООД е основан през 1897 г. Разположен е на брега на Варненското езеро на 20 км от Варна на територия от 617 декара, като дължината на крайбрежната му ивица е 1700 м. “ТЕРЕМ-КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ – ВАРНА” ЕООД е част от военнопромишленото предприятие ТЕРЕМ ЕАД, което е собственост на държавата чрез Министерството на отбраната. В завода се извършва ремонт на военни и търговски кораби, както и строителство на малотонажни многоцелеви и специализирани кораби – противопожарно-спасителни, буксири-тласкачи, катери, водолазни кораби, кораби за откриване на торпеда и мини и др.
vf-tanker7| Тема в развитие:

Експлозията на танкер „VF Tanker 7“ в Терем станала при заваръчни работи

Пожар избухна на кораб в Кораборемонтния завод ТЕРЕМ във Варна

| Очаквайте подробности |

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на