Български моряци са участвали в спасяването на отвлечения от пирати „Olib G“


Български моряци са помогнали при освобождаването на кораб „OLIB G“, съобщи вестник Стандарт. Корабът им е бил включен в операцията от международните сили в района. Влекачът с българи на борда е собственост на чужда фирма,  извършвал осигуряване на военните съдове в района, и плавал към Кения. На борда имало охранителна група, на която е разпоредена бордова проверка на „OLIB G“. Когато групата, съставена от новозеландци, се качва на борда на „OLIB G“ установява, че пиратите все още не са напуснали кораба. Това е наложило отдалечаване от кораба и повторно прикачване на групата.

„Трябваше да преодоляваме „дяволски условия“ на живот в глад и жажда“, разказва капитанът на „OLIB G“ Мамед Закарадзе пред грузинския вестник „Месинджър“. Той благодари на грузинското правителство и на всички, които имат участие в освобождаването им. Сега моряците са в безопасност и плават към от порт в Кения.

maritime.port.bg припомня, че пирати освободиха плаващия под флага на Малта танкер „OLIB G“, в началото на седмицата. На борда му има 18-членен екипаж. 15 от моряците са грузинци, трима са турски граждани. Те бяха отвлечени при плаване през източната част на Аденския залив, през Препоръчителния коридор. Според първоначалната информация моряците са освободени срещу откуп от 3 млн. щ. долара. Сумата е доста по-малка от исканата от пиратите преди година. Тогава те заявиха, че ще освободят плавателния съд срещу 9 млн. щ. долара.

Източник: По информация на в-к Стандарт

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на