Български моряци са участвали в спасяването на отвлечения от пирати „Olib G“


Български моряци са помогнали при освобождаването на кораб „OLIB G“, съобщи вестник Стандарт. Корабът им е бил включен в операцията от международните сили в района. Влекачът с българи на борда е собственост на чужда фирма,  извършвал осигуряване на военните съдове в района, и плавал към Кения. На борда имало охранителна група, на която е разпоредена бордова проверка на „OLIB G“. Когато групата, съставена от новозеландци, се качва на борда на „OLIB G“ установява, че пиратите все още не са напуснали кораба. Това е наложило отдалечаване от кораба и повторно прикачване на групата.

„Трябваше да преодоляваме „дяволски условия“ на живот в глад и жажда“, разказва капитанът на „OLIB G“ Мамед Закарадзе пред грузинския вестник „Месинджър“. Той благодари на грузинското правителство и на всички, които имат участие в освобождаването им. Сега моряците са в безопасност и плават към от порт в Кения.

maritime.port.bg припомня, че пирати освободиха плаващия под флага на Малта танкер „OLIB G“, в началото на седмицата. На борда му има 18-членен екипаж. 15 от моряците са грузинци, трима са турски граждани. Те бяха отвлечени при плаване през източната част на Аденския залив, през Препоръчителния коридор. Според първоначалната информация моряците са освободени срещу откуп от 3 млн. щ. долара. Сумата е доста по-малка от исканата от пиратите преди година. Тогава те заявиха, че ще освободят плавателния съд срещу 9 млн. щ. долара.

Източник: По информация на в-к Стандарт

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със