Американски „Призрак“ може да пази корабоплаването в Ормузкия проток


Броят на заплахите, които представляват сериозна опасност за морската сигурност се увеличат. Какво може да се направи? Дали изглежда реалистично да искаме атомни самолетоносачи на всички кризисни за морската индустрия точки на света? Няма ли друг вариант? Този въпрос накара десетки фирми да търсят решение. През последните години се появиха множество решения – редица от тях бяха абсурдни, други нерентабилни, а трети… „призрачни“.

Запознайте се с GHOST, разработен от частната компания Juliet Marine Systems (JMS), базирана в Портсмут. В JMS вярват, че разполагат с решение за голяма част от заплахите пред морската сигурност.

Определян като щурмови съд, GHOST е високоскоростна лодка, специално създадена за защищаване на жизненоважни водни пътища, например като Ормузкия проток. GHOST може да противодейства и на заплахи като пиратството. Съдът е проектиран да плава в крайбрежни райони, развива висока скорост, изключително маневрен е и може да носи голям полезен товар. Според JMS съдът може да изпълнява продължителни операции или патрулиране. От компанията дават пример с възможно разполагане на две GHOST единици, които „спокойно могат да охраняват зоната между Джибути и Бахрейн“.


Никоя страна не може да спре Иран, ако реши да затвори Ормузкия проток, без пряко военноморско противопоставяне с многобройните бързоходни съдове, част от ВМС на страната„, коментира президентът на JMS Грегъри Санкофф. „Именно GHOST е решение за противопоставяне на тези сили на Иран“, заявява още Санкофф. По думите му възможностите за въоръжаване на GHOST са „безбройни“. Дали обаче „Призракът“ ще покаже възможностите си за опазване на корабоплаването в Ормузкия проток, предстои да видим.

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със