Сериозни нарушения при покупката на новия австралийски ледоразбивач

6895146-3x2-940x627
Снимка: Ей Би Си Нюз

Австралийската национална служба за одит (ANAO) сериозно разкритикува обществената поръчка за закупуване на нов ледоразбивач, който да замени застаряващия кораб Aurora Australis. В изобличаващ доклад ANAO определя полученото съотношение цена-качество като лошо.

През април миналата година, базираната в Сидни DMS Maritime, собственост на аутсорсинг компанията Serco, получи поръчка на стойност 2 милиарда долара за експлоатация и поддръжка на новия кораб за период от 30 години, както и за осъществяване на контрол върху построяването му от завода на Damen в Галац, Румъния.

В доклада се подчертава, че тръжната процедура, организирана от от Департамента по околна среда и енергетика, е ограничила конкуренцията и че новият кораб ще бъде доставен през 2020 г. – година по-късно от първоначално планираното.

Докладът посочва, че сред нередностите може да бъде откроено решението на Департамента да избере подход за едновременното възлагане на проектирането, построяването, експлоатацията и поддръжката на ледоразбивача, в резултат на което е била получена само една оферта.

Корабостроителната индустрия не е била консултирана по отношение на интереса за участие в процедурата при избрания подход, a поканата за участие в търга е ограничила всякакви алтернативи. Това е довело до оттеглянето на две от трите компании в списъка на допуснатите кандидати.

Докладът също така подчертава, че с отместването на датата за влизането на ледоразбивача в употреба към 2020 г., целият процес ще е отнел два пъти по-дълго, колкото се е очаквало първоначално.

Според одитния доклад Департаментът е предложил на Правителството разходи за проектиране и изграждане на ледоразбивача, които са били до четири пъти по-високи, спрямо заложените за подобен кораб, построен за Южна Африка – Agulhas II.

Новият австралийски ледоразбивач ще струва 530 милиона долара, като тази сума не включва експлоатационните разходи, докато изграждането на кораба за Република Южна Африка е струвало 150 милиона.

ANAO разкрива, че компанията-притежател на Aurora Australis – P & O Cruises също е подложила на критика избрания модел за придобиване на новия кораб.

„Вярваме, че са налице съществени недостатъци във философията на поръчката, които не позволяват на P & O Maritime да подаде конкурентна оферта,“ обявяват от P & O Maritime в писмото си за оттегляне от търга през декември 2014 година.

Сенаторът от групата на „Зелените“ в Сената Питър Уиш-Уилсън обвини правителството в пилеене на парите на данъкоплатците.

„Много съм ядосан, защото това правителство не е направило нищо, освен да съкращава финансирането на научни проекти за Антарктика и Антарктическия океан“, заявява Уиш-Уилсън. „Имаме независим одит, който показва, че корабът знаително е превишил бюджета си,“ допълва сенаторът.

Случаят е пореден проблем за Damen, след като през януари следователите от Службата за финансово разузнаване и икономически разследвания (FIOD) на Холандия обискираха офисите на компанията в Гьорингхайм като част от разследване за корупция в чужбина. Миналата година Световната банка наложи на Damen наказание за срок от 18 месеца, заради участието на фирмата в измамни практики по Регионалната западно-африканска програма за риболов.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и