Швеция изследва Балтийско море с тюлени

тюленТюлени ще помагат на шведски изследователски екип за изследване на дълбините на Балтийско море.

Пилотният проект предвижда „оборудването“ на тюлени с датчици, които да предават информация за дълбочината, на която се намират морските бозайници, температурата на водата и солеността й.

Идеята за подобни изследвания не е нова, подобен проект е реализиран с моржове в Гренландия.

„Сивите тюлени се движат в огромни акватории и могат да предават информация с месеци“, коментира Оле Карлсон, ръководител на проекта.

Според него с подобен проект драстично ще бъдат намалени разходите за изследването, тъй като ще отпадне необходимостта от скъпоструващо оборудване, необходимо за вземане на проби от големи дълбочини.

„Тюлените са изключително подходящи за събиране на океанографска информация в труднодостъпни райони“, коментира още той.

Освен това с подобен проект ще бъде проучено и поведението на тюлените.

Преди сто години в Балтийско море е имало над 100 000 сиви тюлени, но през 70-те години този вид е бил заплашен от изчезване заради замърсяване. Днес популацията се възстановява и се предполага, че е достигнала над 40 000 индивида.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.