Практиканти от 10 страни ще стажуват на „Роял Хелена“

DSC00658Духова музика, роднини и ентусиасти изпратиха учебния ветроход „Роял Хелена“ на 5-месечно плаване в Европа. Контраадмирал Митко Петев, командващ ВМС и Представителният духов оркестър на флота бяха на Морска гара – Варна, за изпращането на баркентината.

Екипажът ще участва в най-голямото събитие на летния сезон – Балтийската Тол Шипс Регата, а също в празника на Пристанище Хамбург, регати и морски паради в Холандия, Великобритания, Франция. По време на плаването на борда морски опит ще трупат двама практиканти от Техническия университет, а също и стажанти от 10 държави.

„До септември ветроходът “Роял Хелена“ ще има богата програма. Отплаваме по покана на организации и общини от Европейския съюз. Едно от най-очакваните събития е посещението на града-побратим на Варна – Рощок, Германия, където са подготвили за нас поредица от представителни събития“, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топ Сейл“ – фирмата-собственик на учебния ветроход.

На изпращането дойдоха капитан Стоян Ангелов – дългогодишен капитан на ветрохода „Калиакра“ и Христан Димитров – капитанът, с когото „Роял Хелена“ спечели 5 награди на Черноморската Тол Шипс регата през 2014-та година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент