НАТО: Активността на руския флот надхвърля нивото от Студената война

ruski-boen-korab-minПредставител на НАТО твърди, че активността на руския ВМФ напоследък надвишава тази от времето на Студената война, съобщи РИА „Новости“.

Адмирал от американските Военноморски сили и ръководител на обединеното командване на НАТО в Неапол Мишел Ховард заяви, че активността на руския Военноморски флот в Европа превишава тази от Студената война, съобщи агенция Reuters.

„Свидетели сме на активност, каквато не наблюдавахме и по времето на Съветския съюз“, каза тя в интервю за агенцията. По думите на Ховард Русия в последните години е разширила морския обхват на действие повече от времето на Студената война.

Междувременно руската фрегата „Адмирал Григорович”, въоръжена с ракети, отплава към Средиземно море. Именно там се намират американските военни кораби, от които бяха изстреляни ракетите „Томахоук” по време на атаката на САЩ в Сирия, предаде Си Ен Ен. Западните медии определят тези маневри като „проява на сила” от руската страна, които подкрепят режима на Башар Асад в Сирия. Според руски медии „Адмирал Григорович“ ще бъде разположен край Тартус, Сирия, официално – за да оказва логистична подкрепа в подсилването на сирийската въздушна отбрана. „Адмирал Григорович“ е нов кораб – на въоръжение е от март миналата година.

В Балтийско море дизел-електрическата подводница от серия 636.3 „Краснодар“ изстреля крилати ракети по надводни мишени в морски полигон. „Според мониторинга морската цел е поразена успешно“, съобщават от министерството, като не уточняват точното място на удара. В близко бъдеще се планират десетки други различни учения в подводните системи – борба за оцеляване в подводница, организация на ежедневните дейности на екипажа, навигация на подводни и надводни положения и други.

Машините от серия 636.3 са предназначени за борба с кораби и подводници, изследване на минни полета и водене на разузнавания. Едно от основните им предимства е ниското ниво на шум.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че