Турски съд обвини наши граничари за убит преди 9 години турски бракониер

granichno-policeiski-katerЕксграничният полицай Михаил Цонков и тримата му бивши колеги, действащи служители на МВР Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов няма да дават обяснения в бургаския районен съд утре, съобщи 24 часа.

Според отлично осведомени четиримата обвиняеми, срещу които се води дело в Тежкия накакателен съд в Кърклареле за убийството на турски рибар, поддържат становището си, че са невинни и не е необходимо да дават обяснения пред турските власти.

Всичко, което се случи в съда на 13 април, ще бъде документирано и изпратено в съда в Турция по реда на съдебна поръчка, обясниха юристи.

В края на март т.г. четиримата български граничари се явиха в бургаския райнен съд, където им бе връчен обвинителния акт.

Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две телесни повреди и увреда на имущество. Засега няма искане за екстрадиция на българите, казаха адвокатите на четиримата Росен Кожухаров и Станко Кралев.

Мотив делото да се води в Турция бил фактът, че инцидентът от преди 9 г. е станал на борда на турски кораб.

На 17 април 2008 г. катер на Гранична полиция засече турски плавателен съд с трима рибари на борда в наши териториални води край Резово. Последва схватка на турската гемия, при която фатално бе прострелян Ялчин Ерджан. Изстрелите са произведени от оръжието на Цонков, но докато то е било заплетено в рибарските мрежи.

След близо 2-годишен процес в България разследването бе прекратено, а по-късно Съдът в Страсбург потвърди становището на родните магистрати.

Въпреки това роднини на убития рибар настояват за ново разследване.

Maritime.bg – България

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg