Необходими са промени при обучение на кадрите за речния транспорт

Необходими са промени в програмите за професионално обучение на кадрите за речния транспорт в България, коментира БНТ2.

В момента много от нашите специалисти не могат да си намерят работа по вътрешните водни линии в Европа, защото документите им не отговарят на изискванията.

В края на годината Европейския съвет ще излезе с единна директива за стандартите и, според специалистите, държавата ни трябва да се съобрази с тях.

В момента само в Професионалната гимназия по корабоплаване в Русе се обучават кадри за вътрешния воден транспорт. Но младите специалисти, а и по-възрастните – с опит, трябва допълнително да преминават курсове, за да започнат работа на корабите в Западна Европа.

В Европа действат две директиви, регламентиращи изискванията за обучението и сертифицирането на професионалните кадри във вътрешния воден транспорт.

В края на годината предстои да излезе нова, която да обедини стандартите. За създаването им в момента работят 18 организации, представящи дунавските страни. Тези регламенти трябва да бъдат приложени в сега съществуващите програми за обучение.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент