Пет европейски компании финансират „Северен поток 2“

iujen-potokПредприятието Nord Stream 2 AG, дъщерно на „Газпром“, и европейските енергийни компании Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall подписаха споразумения за финансирането на проекта за газопровод „Северен поток-2“, съобщиха от руската компания, цитирани от „Взгляд“, предаде Руски дневник.

„Пет европейски компании се задължават да осигурят дългосрочно финансиране в размер на 50% от цялата стойност на проекта, който към момента се оценява на €9,5 млрд.“, съобщиха от ТАСС.

Така приносът на компаниите ще бъде в размер на €950 млн., а едноличен собственик на капитала на Nord Stream 2 AG остава „Газпром“.

В началото на април ръководителят на Борда на директорите на германската нефтогазова компания Wintershall Марио Мерен заяви, че Полша не е успяла да попречи на строителството на „Северен поток-2“.

В края на март Еврокомисията потвърди невъзможността да се приеме третият енергиен пакет на проекта за газопровода, след като към председателя ѝ Жан-Клод Юнкер постъпи писмо от правителствата на осем страни (Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Румъния и Литва), които заявиха несъгласията си за построяването на „Северен поток-2“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,