Прекратиха търсенето на моряци от потъналия Stellar Daisy

stellar-daisyПрекратена е операцията по търсене на оцелели моряци от потъналия бълкер STELLAR DAISY.

Maritime.bg припомня, че на 31 март ВМС на Уругвай получиха сигнал за бедствие от кораба, който се намира на 2000 nm от Монтевидео.

Само двама моряци от 24-членния екипаж на кораба бяха спасени.

40 дни продължи издирването на другите членове от екипажа, което бе неколкократно прекъсвано, заради негативна промяна на хидрометеорологичната обстановка.

Търсенето се осъществяваше в огромен район, превръщайки се в най-голямата морска спасителна операция, провеждана от уругвайските власти. 28 кораба, включително военни съдове на Уругвай, Бразилия и Аржентина, участваха в търсенето. Други 42 кораба се включиха индиректно в операцията.

Кораб STELLAR DAISY (IMO: 9038725) е построен през 1993 г. Съдът е спуснат на вода като VLCC, а по-късно преоборудван в бълкер. Корабът с дедуейт 266141 t има дължина 321 m, широчина 58 m, плавал е под флага на Маршаловите острови.

Оцелелите моряци са свидетелствали, че съдът е потънал изключително бързо, а нахлуването на вода на борда е причинено след пречупване на корпуса.

На други преоборудвани съдове, собственост на същата компания, по-късно бяха открити пукнатини по корпусите, предпоставка за подобни инциденти.

Случаят със STELLAR DAISY напомня подобен случай с контейнеровоза MOL COMFORT, който потъна в Индийския океан през 2013 година, след пречупване на корпуса.

Още по темата:
Stellar Daisy потънал за 5 минути
Издирват 22 моряци след потъването на кораб

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със