Пиратството давало тласък на икономиката на Сомалия


Пиратството край бреговете на Сомалия е проблем, струващ на международната общност 12 млрд. долара на година. Според наскоро публикуван доклад обаче плащането на откупи е ключов фактор за икономическото развитие на провалената страна, пише Financial Times, цитиран от Инвестор. В документа се посочва, че отвличането на един кораб осигурява до 100 работни места.

Средният откуп за отвлечен кораб е еквивалентен на износа на 1650 глави едър рогат добитък, а взимането на заложници (през 2010 г. броят им е бил 1016) осигурява работни места за готвачи, производители и търговци, разкрива изследването на британския институт за международни отношения Chatham House.

„Пиратството води до цялостно икономическо развитие“, пише авторът на доклада Аня Шортланд. Тя допълва, че плащането на откупи е повишило курса на местната валута, довело е до чувствителен ръст на доходите и е понижило инфлацията.

При липса на функционираща държава и фактът, че обширни територии на юг се контролират от свързани с Ал-Каида ислямисти, пиратите в Пунтланд (централен регион в Сомалия) осигуряват „местно управление и стабилност“ се посочва в изследването.

Откупите, които през миналата година достигат рекордните 135 млн. долара са подпомогнали създаването на десетки транспортни компании, което от своя страна е довело до понижаване на цените за доставка на основни храни, като ориз, въпреки глобалната инфлация и регионалната хранителна криза, станали причина за хуманитарна катастрофа на юг от пиратските центрове.

В провинцията Нугал дневната надница е нараснала от 40 хил. сомалийски шилинга през 2005 г. до 120 хил. шилинга през 2011 г. (1 щатски долар се равнява на 25 хил. сомалийски шилинга).

„Това отразява както създаването на нови работни места, така и значителните инвестиции в местни бизнеси“, пише Шортланд.

„До този момент военноморските сили, изпратени в Аденския залив не успяват да гарантират сигурността на търговските кораби в региона“, се посочва в публикуван преди дни доклад на британското външно министерство

Покрай бреговете на Сомалия се превозват 36% от всички търгувани по света стоки, като годишно през контролираните от пиратите води преминават 28 хил. кораба.

Към настоящия момент пиратите държат най-малко 40 кораба и повече от 400 заложника, сочат данни на Ecoterra International Group, която следи пиратските набези в региона.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните