Падналият хеликоптер е ударил кораб

3642Хеликоптерът “Пантер” на ВМС е паднал във водите на Черно море край Варна след съприкосновение с военен кораб. Това съобщи началникът на щаба на ВМС капитан I ранг Георги Пенев, цитиран от moreto.net.

Инцидентът станал около 12.30 часа, след като учението е приключило.

Хеликоптерът е изпълнил успешно поставените задачи, започнал да прави маневра към авиобаза “Чайка”, за да се прибере, но тогава е имал съприкосновение с кораба и паднал във водата.

Все още не може да се каже дали става въпрос за грешка на екипажа или има външна намеса, обясни Пенев.

Починал е командирът на падналия хеликоптер кап. Георги Анастасов. При първоначалния медицински преглед е установено, че командирът на екипажа е тежко пострадал с опасност за живота, а останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, без опасност за живота, предава БНР.

Пострадалите военнослужещи бяха транспортирани и настанени във Военната болница във Варна. Междувременно близките им са уведомени за инцидента.

По време на тактическото учение „Черно море – 2017 г.” днес, 9 юни, в 12:30 часа, при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер“ – 565 MB пада във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Вертолетът е от състава на военно формирование 36 940. Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

По случая се води разследване.

Репортер на Maritime.bg видя, че към района се отправиха два съда на Военноморските сили – катер и водолазния спасителен кораб “ПРОТЕО”.

Към района се отправи и 100-тонен плаващ кран.

Вероятно останките на хеликоптера ще бъдат изтеглени и извадени още днес.

Видео (на видеото се вижда прехвърлянето на член от екипажа на хеликоптера от борда на кораб в линейка).

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент