Започна дежурството на новия български кораб за борба с нефтени разливи

IMG_3759На Морска гара – Варна бе осветен новият български кораб за борба с нефтени разливи, предаде репортер на Maritime.bg.

GALAXY ECO (IMO 9010931), собственост на варненската фирма „Космос шипинг“ АД, е построен през 1993 година. Съдът има дължина 89,6 m, широчина 14 m и дедуейт 2698 t.

Корабът премина ремонт в Терем КРЗ Флотски арсенал и бе оборудван със специализирана техника за борба с разливи от EMSA, която обяви търгове за нови кораби в средата на миналата година.

От 2011 година дежурството бе носено от кораб ENTERPRISE на варненската фирма „Бон марин“.

Съдът бе в готовност за активиране при разливи в западната част на Черно море от Северната Румънска граница до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция.

Корабът бе нает за период от 4 години, а стойността на проекта възлизаше на 4,25 млн. евро.

IMG_3758Maritime.bg припомня, че ENTERPRISE се включи в операцията по изтегляне на танкер PAZAR в Черно море (информация за инцидента вижте тук).

Преди това за активиране при мащабни разливи в Черно море бе в готовност единствено базираният в пристанище Констанца румънски кораб GSP ORION.

Всичко за кораб ENTERPRISE можете да видите в архива на Maritime.bg 

Още информация за новия български кораб за борба с разливи GALAXY ECO:

Име GALAXY ECO
Флаг РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
RI 70177
IMO номер 9010931
Позивна LZMF
Пристанище на регистрация ВАРНА
GT 2349
DWT
2698

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от