Над 100 души вече използват системата Single Window

bulrisНад 30 корабни агенции с близо 100 потребители използват услугите на системата за електронна обработка на документи при пристигане и отплаване на кораби в/от речните ни пристанища, известна още като Single Window по река.

Три месеца след официалния старт на системата са подадени над 2500 уведомления и повече от 2700 общи декларации. Средното време за обработка на обща декларация за вход-изход на кораб е между 15 и 30 минути.

Повече от 100 ангажирани служители от различни институции, регистрирани в системата, следят за бързото и ефективно обработване на подадените документи за входна и изходна ревизия.

Вследствие на засилен интерес за достъп и от други заинтересовани лица, свързани с речния транспорт, в системата непрекъснато се въвеждат подобрения, целящи улеснения и гъвкавост при работа.

Системата Single Window функционира само с електронни документи от 15 март 2017 г. Тя позволява стандартизирана информация и документи да се подават електронно, а не на хартиен носител, в една единствена входяща точка. Принципът на обслужване „на едно гише“ вече е въведен във всички български пристанища по река Дунав. Целта е новата организация на работа да облекчи административното обслужване на бизнеса, свързан с речното корабоплаване.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,