Обучават безплатно младежи по ветроходство във Варна

yachtingЯхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“ търси младежи между 15 и 21 г. за участие в безплатен ветроходен курс по проект „Плавай с нас” към ключово направление „Иновативен скок“ на Сдружение „Варна-Европейска Младежка столица 2017“.

Курсът ще се проведе от 26.06.2017г. до 03.10.2017 г. в Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” (Морска гара Варна), на три ветроходни яхти клас 420. Изискване е участниците да умеят да плуват.

Записване за участие се набират най-късно до 23.06.2017/24:00 часа чрез попълване на електронен формуляр или до 23.06.2017/17:00 часа в сградата на Яхт клуба, която се намира след Морска гара Варна.

Информационна среща със записаните ще се проведе на 24.06.2016г. от 17:00 ч. в сградата на Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” (Морска гара Варна). На срещата ще бъде разяснено подробно дейностите по курса, графиците на обучение и разпределение на младежите по възрастови групи в удобно за тях време. Всички заинтересовани лица са поканени на срещата.

С предимство се приемат младежи в риск.

Проектът е оценен с най-много точки от експертната комисия и общественото гласуване и е на първо място от всички участвали проект по това направление.

Проектът „Плавай с нас” има за цел да даде възможност на младежи между 15 и 21 годишна възраст, включително младежи в риск, да усетят морето чрез нестандартен и екстремен спорт на един от най-скъпите и бързи ветроходни класове 420 и то безплатно.

Двама младежи-спортисти Вилиана Димитрова и Христо Младенов (съвместно с двама треньори) от Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще обучат 40 свои връстници във ветроходство.

Проектът дава възможност на Христо и Вилиана за първи път да влязат в ролята на инструктори по ветроходство и то на своите връстници. Те се занимават с този спорт повече от 12 години и са национални състезатели, носители на множество награди от национални и международни регати. Преди няколко месеца успешно издържаха изпит и получиха сертификати за инструктори от 420 Международната Класна Асоциация по ветроходсво.

Обучението на младежите-участници ще бъде на няколко етапа и през цялото време ще бъдат правени контролни тестове, които да стимулират конкурентноспособността между участниците, както и да определят техните възможности за развитие във ветроходството –дали те ще се развият като състезатели, добри моряци, боцмани, организатори, коментатори и т.н.

Ветрилата/стакселите/на три ветроходни яхти клас 420 ще бъдат брандирани с логото на Варна Европейска Младежка столица 2017.

Ветроходството способства за формиране на многоличностно значими качества– дисциплина, отговорност, работа в екип, инициативност, решителност и толерантност. Те ще са от полза и за бъдеща професионална реализация на младежите. Отчитайки слабата приобщеност на варненци към морските и ветроходни спортове и недостатъчното припознаване на града като уникална среда за яхтен спорт и туризъм, ние от Яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” имаме за цел да създадем една по-достъпна и обгрижваща среда за младите варненци, която да им позволи да преоткрият потенциала, който Варна като морски град им предоставя за спорт на открито.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от