ВВМУ придоби учебно-изследователски моторен катер

kater-vvvmuНа Морска гара – Варна се състоя церемония по тържествено присвояване на почетно име на учебно-изследователски моторен катер от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с бордови номер 423 – „Тодор Каблешков“.

Кръстница на кораба е ректорът на ВТУ – проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. В приветствието си тя пожела на екипажа „много здраве, успех в научноизследователската работа и попътен вятър“. Церемонията завърши с ритуал по тържествен водосвет и освещаване.

Моторният катер е закупен по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона“ (IISSCZM), финансиран по програма BG02 – „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009 – 2014.

Той е предназначен за извършване на екологичен мониторинг на повърхностните води в акваторията на бреговата зона на Република България.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,