Европейската комисия разрешава на България да използва руски газ в „Балкан“

iujen-potokЕвропейската комисия разрешава на България да използва руски газ в своя проект за газoразпределителен център „Балкан“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. По думите й, до десет дни министерството ще обяви обществена поръчка за предварителен анализ на проекта. Отделно ведомството планира да създаде работна група за проучване на нуждата за изграждане на газова тръба и към Македония.

След като вече имаме одобрение от Европейската комисия, България може да получи руски газ по две алтернативни трасета по дъното на Черно море. През „Турски поток“ или през „Южен поток“.

За България е изключително важно, поне това трябва да бъде наш национален приоритет е да останем фактор на газовата карта на Европа. Ние не трябва да допускаме по никакъв начин да бъдем заобиколени от големите инфраструктурни проекти, които се развиват или ще се развиват около нас, каза Теменужка Петкова.

Тя обаче поясни, че за да получаваме газ от Русия трябва да имаме одобрението на Москва. Все още конкретни разговори не са водени, има само предварително споразумение за доставка на гориво. Освен това Южен поток не може да бъде рестартиран преди Брюксел да излезе със заключение – дали има нарушение на еврозаконодателството.

Освен с Гърция и Сърбия, страната ни планира и нова тръба с Македония.

Това е една много добра възможност с нашите македонски партньори да се опитаме да създадем една работна група, която да отговори на въпросите за необходимостта, пазарния интерес и нуждата от развитие на инфраструктурата, съобщи Петкова

Проектът също е обвързан с бъдещия газов център „Балкан“, който България планира да изгради край Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,