Русия строи още шест самолетоносача

admiral_kuznetsov_Първият заместник председател на комисията по отбрана при Съвета на Руската федерация Франц Клинцевич заяви в ефира на предаването „Воскресний вечер с Владимир Соловьов“ по канал „Россия 1“, че в скоро време в Русия ще бъде заложено изграждането на шест самолетоносача, съобщи агенция REGNUM.

През април 2017 г. главнокомандващият ВМФ на Русия Владимир Корольов заяви, че предстои разширяване на руския флот от самолетоносачи, припомня „Руски дневник“.

В отговор на въпрос относно плановете за изграждане на няколко самолетоносача, той каза, че и тази задача ще бъде решена.

В момента ВМФ на РФ притежава само един самолетоносач – „Адмирал Кузнецов“. Той е заложен на Черноморския корабостроителен завод в град Николаев през 1982 г., спуснат е на вода няколко години по-късно.

В близко бъдеще се предвижда самолетоносача да бъде ремонтиран и модернизиран, което ще удължи срока на службата му с 20 години.

Празненствата по повод Деня на Военноморския флот, който традиционно се празнува в последната неделя на месец юли, се проведоха в Русия, но главният парад беше във втория по големина град – Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Санктпетербургският парад се проведе на река Нева и на пристанището в Кронщат, общински град, който е част от град Санкт Петербург.

Руското министерство на отбраната заяви, че „за първи път в цялата история на военноморските паради в Санкт Петербург, повече от 5 хил. моряци от флотовете на Балтийско, Северно и Черно море, както и Каспийската флотилия, ще вземат участие в празненствата“.

Общо около 50 кораба и подводници взеха участие в парада, а повече от 40 самолета и хеликоптера от военноморската авиация летяха над града.

Първият редовен руски военноморски флот е създаден от Петър Велики през 1696г. и е един от най-старите в Европа. Руският флот в днешния му облик е създаден през 1992г., като продължение на Съветския флот, от който получава огромно наследство.

В тържествените мероприятия участие взе и руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин. След началото на парада държавният глава поздрави екипажите на редиците на Нева с празника.

Парада посетиха стотици хиляди жители и гости на града. В рамките на деня в Александровската градина и край Петропавловската крепост се проведоха и празнични концерти с участието на военноморските оркестри.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,