Над 5,2 млн. тона товари са обработени в Пристанище Варна от началото на годината

Снимка: Пристанище Варна
Снимка: Пристанище Варна

„Пристанище Варна “ ЕАД осигурява над 5 млн. лева за нова техника и още около 5 млн. лева за подобряване на инфраструктурата тази година, пише в-к „Труд“.

От порта коментираха, че генерално е обновен паркът с терминални влекачи, като са доставени и ремаркета към тях за обработка на контейнери, насипни и генерални товари.

Най-голямото пристанище у нас се е сдобило и с два нови челни товарача, вилков товарач и друга мобилна техника, обособява се специална площадка за контейнери с насипни товари.

Извършена е рехабилитация на асфалтова настилка на над 20 дка от тиловата част на 16-то кейово място във Варна – Запад.

Във Варна – Изток е направена цялостна подмяна на електротрасетата.

Варненското пристанище е основен хъб за съхранение и обработка на тръбите, които в момента се полагат по дъното на Черно море.

Над 5,2 млн. тона товари са обработени в терминалите от началото на 2017 г. до сега , съобщиха за „Труд“ от варненския порт.

Сравнително нов тип товари за най-голямото българско пристанище са наливните, като досега през годината са обработени близо 460 хил. тона.

Пристанището бележи ръст от 7% при обработката на контейнери- те са общо 85 525 TEU.

Ударно в момента се изнасят традиционните зърнени товари. От януари до юни експортът е над 461 хил. т зърнени товари от миналогодишната реколта. В момента на терминалите на порта се обработват 7 кораба, които ще изнесат над 290 хил. тона от новата реколта, предимно за страни от Западна Европа.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент