Президентът Румен Радев: България се нуждае от силни Военноморски сили

България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват не само военния ни суверенитет, но и да гарантират нашите икономически и енергийни интереси в Черноморския регион. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, след като посети Флотилия бойни и спомагателни кораби в Пункт за базиране Бургас и разговаря с командния състав на Флотилията. В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„Силни Военноморски сили означава придобиването на нова техника, високоподготвен личен състав и добри условия за подготовка, мотивация, перспектива за социално израстване и социален престиж“, подчерта държавният глава след края на срещата. „Това няма как да стане без увеличаване на бюджета, който трябва да бъде изразходван разумно и своевременно“, посочи още Румен Радев и добави, че изграждането на отбранителни способности, особено в такива сложни видове дейности, не се постига за година или две и този труден и продължителен процес трябва да бъде стартиран. Президентът уточни, че освен модернизацията на ВМС чрез придобиването на новите модулни, многофункционални патрулни кораби предстои да бъдат ремонтирани и сегашните кораби, за което вече е осигурен бюджет.

Запитан дали думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че се търси вариант за ремонт на наличните изтребители МиГ-29 означава, че може да отпадне проектът за закупуване на нов боен самолет, държавният глава подчерта, че по никакъв начин не желае да мисли, че това може да бъде цел на Министерството на отбраната.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи“, заяви Румен Радеви и подчерта, че настоящите изтребители МиГ-29, независимо от високата си маневреност, не предоставят съвременни бойни способности. Президентът посочи, че страната ни трябва да се стреми към повишаване на съвместимостта с нашите партньори от НАТО, а МиГ-29 не отговоря и на този критерий. „Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни – вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“, заяви държавният глава. Румен Радев подчерта също така, че първо трябва да се прецени за колко време ще бъдат осъществени доставките на новия боен самолет за българските ВВС и на тази основа да бъдат направени разчетите за поддържането на МиГ-29 за периода, в който ще бъде извършен преходът към усвояването на новите бойни самолети.

По време на посещението си във Флотилия бойни и спомагателни кораби с пункт за базиране Бургас, президентът Радев се срещна и с личния състав на Флотилията и запозна военните ни моряци с действията на държавните институции за решаване на проблемите, свързани с кадровото развитие, повишаване на заплащането, снабдяването с униформи, доставки на храна и оборудване и други.

По-късно днес държавният глава се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с децентрализацията в България и възможностите за предоставяне на по-голяма свобода на общините за насърчаване на бизнеса, туризма, развитието на инфраструктурата, както и за използването на потенциала на изоставените военни имоти, които могат да бъдат трансформирани в икономически зони. По думите на президента предоставянето на по-голяма самостоятелност на българските общини, и като вземане на решения, и във финансово отношение, ще засили и интереса на гражданската активност към процеса на вземане на решения в дадена община. Президентът Радев поздрави кмета Николов за постигнатите успехи и за променения облик на Бургас и създаването на по-добра икономическа перспектива за гражданите на региона.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред