Норвегия арестува кораб на „Грийнпийс“

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg
Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Кораб ARCTIC SUNRISE, част от флотилията на екоорганизацията „Грийнпийс“, е бил арестуван от властите в Норвегия при протестна акция край сондажна платформа в най-северния блок в Баренцово море, съобщават от организацията.

Задържани са 35 активисти на организацията, която твърди, че става дума за незаконосъобразен акт.

Корабът ARCTIC SUNRISE, който е посещавал Варна, е участвал в акция край платформа SONGA ENABLER в блок Korpfjell, който е разработван от Statoil.

От „Грийнпийс“ посочват още, че само десетина дни преди норвежкото правителство да ратифицира Парижкото споразумение е предоставило концесия на редица блокове.

Maritime.bg припомня, че през 2013 година ARCTIC SUNRISE с 30 активисти на борда бе арестуван от руски власти при протест в Печорско море. През юли т.г. международен арбитражен съд осъди Руската федерация да заплати на организацията 6 млн. долара, във връзка с незаконосъобразния арест.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морска администрация изгражда инфраструктура за интегрирано морско наблюдение

Изпълнителна агенция „Морска администрация" ще изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение, базирана на модела за данни на CISE. Днес във Варна се

Стартира проект за внедряване на интегрирано българско морско наблюдение

Стартира проект „Внедряване на Интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС), базирано на обща среда за обмен на информация (CISE) за наблюдение на морската територия на