220 километра от „Турски поток“ вече са положени по дъното на Черно море

Руският концерн „Газпром“ вече е изградил 220 км и от двете тръби на газопровода „Турски поток“ от руското крайбрежие на Черно море към турското. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Алексей Милер в своя реч по повод Деня на работниците в нефтената и газовата промишленост, публикувана на сайта на „Газпром“ в четвъртък, предаде Mediapool. Той се похвали още с 20-процентен ръст на добива на суровина и повече от 12 на сто увеличение на газовите доставки в Европа от началото на 2017 г.

„По южното европейско направление в пълен ход върви строителството на „Турски поток“. В сухопътния участък на територията на Русия е завършило прокарването на микротунелите и прокарването на тръбите, а по морския участък са положени общо 220 км по двата лъча“, казва Милер в речта си. Той посочва още, че компанията работи активно по създаването на нови центрове за газодобив в Иркутска област и в Якутия. С напредването на графика върви и строежът на газопровода „Силата на Сибир“ до Китайи на газопреработвателния завод в Амур.

„Газпром“ започна строежа на подводното трасе на „Турски поток“ на 7 май 2017 г. от руското крайбрежие на Черно море до Турция като преди дни от компанията съобщиха, че с Турция са напреднали преговорите за изходната точка на трасето на газопровода, който се планира да отива към Гърция, но може за завие и към България. Морското трасе ще е 910 км, а сухопътното в Турция – 180 км. Едната тръба ще захранва турския пазар, а другата ще снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Всеки лъч ще е с мощност от 15.75 млрд. куб. м годишно, а стойността на проекта се оценява на близо 42 млрд. рубли.

Милер съобщава още, че за осемте месеца на 2017 г. компанията е добила 302.6 млрд куб. м газ, което е с 20.1% повече спрямо миналата година . На вътрешния пазар концернът бележи ръст на доставките с 8.4% или общо реализирани 11.2 млрд куб. м като в същото време продължава да работи по газификацията на 68 региона на Руската федерация.

В Европа газовият монополист е доставил през 2017 г. 126.3 млрд куб. м газ, което е с 12.1% повече спрямо предходната година, посочва още Милер. Той допълва, че компанията поставя рекорди в доставките и през зимата и през лятото. Той дава за пример как на 27 януари „Газпром“ е осигурил рекордни дневни доставки за 636.4 млн куб. м, а преди седмица е постигат исторически рекорд и при летните доставки – 590.3 млн куб. м за ден.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,