Учени откриха десетки потънали кораби в Черно море

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

След тригодишни археологически проучвания на Черно море международна научна експедиция разкри тайните на десетки корабокрушения. Древни галери и гапеони са потънали на 2 км дълбочина преди повече от две хилядолетия.

Корабите са запазени непокътнати, а някои дори са с изправени мачти и навити корабни въжета.

Дървените плавателни съдове са се съхранили, благодарение на средата в Черно море, която заради липсата на кислород е консервирала естествено корабите, пише Монитор.

Разкритията научените предизвикаха истински фурор, след като изследователският кораб Havila Subsea се завърна  в бургаското пристанище.

„В научния свят има спорове за това какво се е случило преди милиони години. През 2015 година излязохме в открито море и сканирахме 1000 километра площ. Имаме системи, които помагат да картографираме, но и други, които откриват какво се намира под морското дъно. От 70 различни места сме взели проби. Те ще ни покажат какво се е случило до 15 000 години“, заяви проф. Джон Адамс от университета в британския град Саугхемптън, който е ръководител на проекта Black Sea MAP.

В международната експедиция участват и българските учени д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, д-р Крум Бъчваров от университета в Кънектикът, проф. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН.

„Пренаписахме историята на корабоплаването в световен мащаб. Това, което открихме, надхвърли и най-смелите ни очаквания“, заявиха изследователите.

Учените са открили потънал преди 2000 години край бреговете на Варна. Плавателният съд е римски и вероятно е потопен през пети век, но управлението му е изцяло запазено.

„Удивително е, че за цели две хилядолетия корабът не е претърпял никаква промяна. По време на корабокрушението сравнително леко са били увредени носът и кърмата. Изцяло е запазен рулят, към който и до днес е прикрепен балерът“, коментира проф. Адамс.

Край българския бряг подводните археолози откриват и друга изключително интересна находка- кораба на Одисей. Наричат го така на шега, но плавателният съд действително е копие на този, изобразен върху червенофигурна гръцка ваза, на която е изобразен Одисей, завързан и примамван от сирените.  Това е и най-старият кораб, открит от екипа.

Той е древногръцки и е датиран от 5 в. пр.Хр. -класическата епоха.

„Ако трябва да пресмятаме времето, то корабът на Одисей е съществувал 700 години по-рано, но приликата е факт“, коментира д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол.

По време на мащабната експедиция е открит и друг римски кораб, потънал през 3-ти век от новата ера. Учените с изненада открили, че целият товар, който е превозвал, е непокътнат на борда му. Оказало се, че корабът е натоварен с древни амфори. Запазени били и съдовете, в които моряците са приготвяли храната си.

Изследователите са успели да извадят част от амфорите и ще ги предоставят за допълнителни анализи. На борда на римския гапеон е открит и кабестан, използван като лебедка.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС