Путин забрани щатския долар в руските пристанища

Законодателство, което да превърне руската рубла в основна валута за руските пристанища, изиска президентът на Руската федерация Владимир Путин. Изготвянето и влизането в сила на измененията следва да са факт до началото на следващата година.

Разпореждането на Путин цели да се ограничат валутните задължения на компаниите, заети в морската индустрия.

Според Игор Артемов от руския антимонополен орган, много от предлаганите услуги от руските пристанища все още се заплащат в щатски долари, дори и когато става дума за портове, които са 100% държавна собственост.

Предложението за промяна на пристанищните тарифи в рубли е предложено от президента преди година и половина. Идеята не беше възприета от големите транспортни компании, които искат да запазят приходите си в долари и други чуждестранни валути поради колебанията в рублата.

Според Артемов решението ще принуди чуждестранните търговци да купуват руска рубла, което е добре за самата валута.

През 2016 година оглавяваната от Артемов институция започна производство срещу най-голямата руска пристанищна група – NMTP. Конгломератът, управляващ множество терминали в Русия, бе обвинен за употреба на монополно положение и незаконосъобразно увеличаване на тарифите си. Корпорацията в крайна сметка бе глобена с около 165 млн. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент