Total започва втори проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“

Френската петролна компания Total обяви началото на втория проучвателен сондаж „Рубин-1“ в блок „Хан Аспарух“ край Варна. За целта е мобилизиран същият сондажен кораб Noble Globetrotter II, с който се проведе първата сондажна кампания.

Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от варненското пристанище „Леспорт“, като се използват същите снабдителни кораби и хеликоптери.

От компанията обявиха официално, че очакват сондажните операции за „Рубин-1“ да продължат до началото на 2018 г. Те ще спомогнат за получаването на допълнителна информация за по-нататъшното оценяване на въглеводородния потенциал на Блок „Хан Аспарух“.

Дълбоководният сондаж се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море, на приблизително 90 км от най-близката брегова линия и на 14 км североизточно от първия сондаж „Полшков-1“.

След успешното приключване на „Полшков-1“ през септември 2016 г. новият сондаж бележи следващ вълнуващ и значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към този предизвикателен проучвателен проект, казват от компанията.

Той би трябвало да разкрие пълния въглеводороден потенциал на блока.

„Тотал Е&П България“ – българското дъщерно дружество на френската Total, заедно с партньорите си „ОМВ Офшор България“ ГмбХ и „Репсол България“ Б.В. са горди, че успяха да изпълнят първия проучвателен сондаж, спазвайки възможно най-високите технически и оперативни стандарти, и продължават да държат на отговорното, безопасно и ефективно осъществяване на дейността си в акваторията на България.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини