19 курсанти и 19 военни лекари положиха клетва във ВВМУ

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2022 за Военноморските сили и випуск 2023 за Военномедицинска академия – София.

Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.

След приемането на строя от Министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената.

„Скъпи курсанти, вие днес положихте клетва за вярност пред България. Тази клетва е до края на живота и всички ние, които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България до край“, каза в приветствието си към курсантите заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Тази година 19 млади курсанти за ВМС, от които 17 младежи и 2 девойки, и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, положиха клетва за вярна служба пред народ и Родина.

Курсантите за ВМС ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, разпределени в три специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС“.

Курсантите са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна (МУ – Варна), съвместно с Военномедицинска академия – София (ВМА) и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ), предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени „Магистър“ по специалността „Медицина“ от МУ – Варна, и „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент