Румъния иска повече присъствие на НАТО в Черно море

Букурещ настоява НАТО да играе по-активна роля в региона на Черно море като гаранция за сигурността на държавите членки. Това заяви румънският министър на външните работи Теодор Малешкану, предаде БГНЕС.

„След незаконното анексиране на Крим сме свидетели на струпване на руски сили и оръжия, което доведе до промяна на баланса на сили. В Черно море съществуваше баланс на сили между Русия, Турция, Румъния, България и Украйна, но това вече не е така“, каза министърът по време на 63-та сесия на Парламентарното събрание на НАТО в Букурещ.

По думите на Малешкану руските сили, които сега са разположени в района на Черно море, не представляват заплаха само за региона, но и за цяла Източна Европа, Средиземно море и Близкия изток.

„Затова сме разтревожени и искаме по-активна роля на НАТО в гарантиране на сигурността на черноморските страни и се надяваме, че това ще стане в бъдеще“, допълни той.

Министърът също така изтъкна, че Румъния би искала да има по-дейна роля в гарантирането на сигурността на страните в Черно море като част от структурите на НАТО.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,