Откриха нов остров в Арктика

Хидрографи от Северния флот на Русия откриха нов остров в района на ледника Чаев, обяви говорителят на Северния флот Андрей Лузик.

Откритието е на експедицията от хидрографския кораб “Сенеж”, съобщиха руските медии, цитирани от “Руски дневник”. Специалистите са намерили и редица нови географски обекти, образувани вследствие на разпадането на ледници на Северния остров.

В момента “Сенеж” продължава океанографските си изследвания в Баренцово море. Поредният му арктически поход продължава вече месец и половина. Корабът напусна базата си в края на август.

Експедициите се провеждат основно в края на лятото и началото на есента, когато ледената покривка на северните морета е най-тънка.

През септември “Сенеж” проучи поредното “бяло петно” в Карско море, проведе изследване на море Лаптеви и участва в обезпечаването на поход на бойни кораби в арктическия район.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент