Представят възможностите на българския кораб за борба с нефтени разливи GALAXY ECO

Снимка: Космос шипинг
Снимка: Космос шипинг

През следващата седмица ще бъдат представени възможностите на българския кораб за борба с нефтени разливи GALAXY ECO (IMO 9010931), менажиран от варненската фирма „Космос шипинг“ АД, съобщиха пред Maritime.bg от дружеството.

Припомняме, че GALAXY ECO бе нает от Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) за дежурство в Южно Черно море за периода 2017 – 2021 г.

Съдът има дължина 89,6 m, широчина 14 m и дедуейт 2698 t. Корабът премина ремонт в Терем КРЗ Флотски арсенал и бе оборудван със специализирана техника за борба с разливи от EMSA, която обяви търгове за нови кораби в средата на миналата година.

Проект EMSA Oil Spill Response Services има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове, разясняват още от „Космос шипинг“ АД.

Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност.

В случай на разлив на нефт, избраният кораб ще прекрати обичайната си дейност и ще бъде предоставен за искащата помощ страна, напълно оборудван за борба с нефтени разливи, при установени условия и тарифи.

Максималното време за мобилизиране на кораба и отправяне към засегната зона е 24 часа след поискване на помощ.

Независимо от района на търговска експлоатация, всички кораби в мрежата на EMSA могат да бъдат мобилизирани за борба с нефтени разливи навсякъде в Европейските води и общите морски басейни.

Понастоящем EMSA поддържа 17 напълно оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

Събитието ще се проведе на 24 октомври от 14:30 до 16:30 ч. на Морска гара – Варна.

| Вижте още
| Започна дежурството на новия български кораб за борба с нефтени разливи
| България има нов кораб за борба с нефтени разливи (видео)

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини