Увеличиха с над 30% квотата за улов на калкан в Черно море

За първи път от няколко години насам България е успяла да договори увеличение на квотата за улов на калкан в Черно море, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

На последното заседание на комисията по рибарство за Средиземно море в Черна гора, на което са се обсъждали мерки и за Черно море, е взето решение за увеличение на квотата с над 32%. Така корабите, плаващи под флага на България и Румъния в Черно море, ще имат право на улов от общо 114 тона калкан при настоящите 86.4 тона.

„Това е сериозен успех за България предвид голямото значение на този вид риболов за сектора и предизвикателството за създаване на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни“, се казва в съобщението на министерството, предаде Дневник.

ЕК налага годишно квоти за улова на калкан и цаца в Черно море с цел запазване на популацията им. Досега България получаваше заедно с Румъния квота от 86.4 тона за калкан като през годините имаше идея тя бъде намалена, заради което и рибарите периодично се готвеха за протести. Същевременно наложената квота за улов на цаца, която е над 8 хил. тона за България, обикновено не се оползотворява напълно.

През последните години България няколко пъти поиска квотите да бъдат премахнати, но до такова решение не се стигна. Още през 2010 г. идеята на страната беше вместо ограниченията да се приеме многогодишен план за управление на запасите в Черно море.

От съобщението на земеделското министерство сега става ясно, че на заседанието в Черна гора е дадена препоръка за многогодишен план за управление на риболова на калкан, с която се определят мерки за опазване на вида и количествени ограничения за улова му от всички страни в региона- България, Румъния, Турция, Русия, Украйна и Грузия.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.