Galaxy Eco проведе учение за борба с нефтени разливи

Българският кораб за борба с нефтени разливи GALAXY ECO проведе учение във водите на Варненското езеро.

В тренировката ще участват представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна, EMSA (Европейска агенция за морска сигурност) и други.

По време на учението корабът демонстрира оборудване за разузнаване и обозначаване на нефтени разливи, оборудване за борба с нефтени разливи, приемане и предаване на данни от/на Морския спасително-координационен център. То се проведе в сътрудничество с EMSA и в него бе активирана системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net), както и европейската система за бедствия CESIS ( ERC ).

Проект „EMSA Oil Spill Response Services“ има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. В тази връзка в България е нает м/т „Галакси Еко“ за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море. Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с мефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.


Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за