Откриха два неизвестни потънали кораба в Дунав

Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната апаратура на новия хидрографски катамаран на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД). Това съобщи за „Телеграф“ изпълнителният директор инж. Павлин Цонев.

Единият съд се намира на 200 метра от Конския плаж и е с дължина 50 метра и ширина 8 метра. Другият е на около 300-400 метра от сградата на Морска администрация и е в румънски води.

Открити са съвсем случайно, когато катамаранът се връщал от заснемане на основите на Дунав мост и бил с включен многолъчев ехолот.

Озовалите се по някаква причина на дъното кораби се намират на дълбочина над 9-10 метра и не пречат на плаването по реката.

Пясъците почти са ги погълнали, но на заснетите изображения ясно се виждат очертанията им.

Не съществуват в списъка на АППД на известните потънали или потопени умишлено с цел корекция на водния поток съдове.

Датиране
„Засега ни е трудно да кажем от кое време са и при какви обстоятелства са се озовали на дъното. Не си спомнят и старите моряци и капитани, до които се допитахме. Този срещу Конския плаж има ясно очертание на носа, вероятно е кораб , а не баржа. Възможно е някакъв по-стар съд да е – от времето след 1900 г. Няма сведения и за другия. При него на изображенията се виждат два съседни отпечатъка“, каза инж. Цонев.

Той обясни, че повече информация би могла да се получи, ако на тези места се спуснат водолази и открият някакви следи, но агенцията не разполага със средства за това.

Част от задълженията на АППД е да маркира с плаващ знак местата, където има потънали плавателни съдове. Това е особено важно при ниски води, когато такива обекти могат да се окажат опасни за корабоплаването, особено ако се намират на фарватера. В българо-румънския участък на Дунав са известни 36 потънали или потопени умишлено в по-ново време съдове. Със сигурност те са повече, тъй като преди 1944 г. не е водена подробна статистика на авариите.

| Вижте новия български хидрографски кораб (видео)

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини