Откриха два неизвестни потънали кораба в Дунав

Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната апаратура на новия хидрографски катамаран на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД). Това съобщи за „Телеграф“ изпълнителният директор инж. Павлин Цонев.

Единият съд се намира на 200 метра от Конския плаж и е с дължина 50 метра и ширина 8 метра. Другият е на около 300-400 метра от сградата на Морска администрация и е в румънски води.

Открити са съвсем случайно, когато катамаранът се връщал от заснемане на основите на Дунав мост и бил с включен многолъчев ехолот.

Озовалите се по някаква причина на дъното кораби се намират на дълбочина над 9-10 метра и не пречат на плаването по реката.

Пясъците почти са ги погълнали, но на заснетите изображения ясно се виждат очертанията им.

Не съществуват в списъка на АППД на известните потънали или потопени умишлено с цел корекция на водния поток съдове.

Датиране
„Засега ни е трудно да кажем от кое време са и при какви обстоятелства са се озовали на дъното. Не си спомнят и старите моряци и капитани, до които се допитахме. Този срещу Конския плаж има ясно очертание на носа, вероятно е кораб , а не баржа. Възможно е някакъв по-стар съд да е – от времето след 1900 г. Няма сведения и за другия. При него на изображенията се виждат два съседни отпечатъка“, каза инж. Цонев.

Той обясни, че повече информация би могла да се получи, ако на тези места се спуснат водолази и открият някакви следи, но агенцията не разполага със средства за това.

Част от задълженията на АППД е да маркира с плаващ знак местата, където има потънали плавателни съдове. Това е особено важно при ниски води, когато такива обекти могат да се окажат опасни за корабоплаването, особено ако се намират на фарватера. В българо-румънския участък на Дунав са известни 36 потънали или потопени умишлено в по-ново време съдове. Със сигурност те са повече, тъй като преди 1944 г. не е водена подробна статистика на авариите.

| Вижте новия български хидрографски кораб (видео)

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент