Предотвратиха тежък сблъсък край Русе

Екипажът на тласкача „Балкан“ на Драгажния флот спря откъснал се от понтон в Гюргево румънски кораб, преди да блъсне закотвени баржи на фарватера на Дунав, и успя да предотврати катастрофа и потапяне на съдове, съобщи русенският вестник „Утро“.

Миналата сряда около 10 часа капитаните на два кораба подават сигнал в отдел „Аварийно спасителна дейност по Дунав“ към „Морска администрация“, че кораб без екипаж и с неработещи двигатели се движи напречно по течението на реката.

Началникът на отдела капитан далечно плаване Камен Жеков тръгва с катера и вижда, че в района на Свободна зона под Дунав мост висока вълна от силния североизточен вятър е надигнала румънски кораб и го носи перпендикулярно на двата бряга със скорост 5 км/ч право към котвената стоянка по фарватера, където са закотвени няколко баржи на Драгажния флот.

Кап. Жеков веднага сигнализира фирмата и екипажът на тласкача „Балкан“ незабавно отплава, за да предотврати удара.

Празното корито е спряно на 10 метра от баржите. Взето е на борд на тласкача и е завързано за закотвените плавателни съдове на корабната стоянка.

Малко по-късно става ясно, че румънският кораб е оставен в един от лиманите в Гюргево за нарязване за скрап. Двигателите му са извадени, екипаж на него няма и от достигащия до 80 км/час вятър предната нощ котвата и въжетата, с които корабът бил вързан за кнехтовете на понтона, се откъснали и е тръгнал по течението, като по пътя се завъртял на 90 градуса и продължил да се носи неуправляемо и опасно.

Вероятно плавателният съд не е бил обезопасен в лимана и това е довело до лесното му освобождаване от въжетата, смята кап. Жеков. Освен това едната му котва е била на борда, което показва, че тя въобще не е била спусната на дъното.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е

МОСВ: Необходимо е Морска администрация да проведе спасителна операция за заседналия кораб

Министерството на околната среда и водите разпространи позиция по повод заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Mariitme.bg публикува без

Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация - София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент