Родните океанолози мечтаят за нов кораб за 40 млн. евро

Единственият български научно-изследователски кораб „Академик“ се нуждае от съвременна научна апаратура и обновяване на навигационната система. Това заяви за Дарик проф. д-р Снежана Мончева, директор на Института по океанология към БАН, предаде Дарик – Варна.

Наскоро 38-годишният „Академик“ премина класов ремонт, за който държавата плати 950 000 лева. Плавателният съд получи всички сертификати и в следващите 5 години ще може да изпълнява националните и международни ангажименти на страната за проучване на Черно море.

В момента корабът е в добро състояние и е най-добрият в класа си в Черно море за извършване на научно-изследователска дейност. Въпреки това „Академик“ има нужда от нова апаратура и навигация, които засега са само мечта за океанолозите, изтъкна проф. Мончева.

За съвременен в навигационно и научно отношение нов кораб обаче са нужни около 40 милиона евро.

Единственият българския океанографски кораб вече осъществи две 10-дневни експедиции след завършилия наскоро ремонт. По време на двете планирани обиколки по цялото ни крайбрежие са събрани проби в 11 групи индикатори, сред които биоразнообразие, инвазивни видове, състояние на рибните запаси, замърсяването на дъното, водата и морските организми. Резултатите все още не са готови, тъй като биологичните проби изискват обстоен лабораторен анализ, а след това и научна интерпретация, разясни шефът на океанолозите ни.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини